Ruoalla leikkiminen sallittu

Loiskis vaan! Heti kun viimekertaisen Pienen Linnun MakroTex-Challengen ohella seuraavan viikon aihe paljastui, alkoi päässä hyrrät pyörimään! Ruoka-aine on siis aiheena tällä kertaa. Olen haaveillut jo aiemmin tämän tyyppisistä kuvista ja nyt olenkin suunnitellut niitä sekä mielessäni että paperilla. En ole siis ennen ottanut tällaisia, joten ”loiskahduskuvanoviisikin” voi onnistua!

Apple bomb

Nämä itseasiassa onnistuivatkin paremmin kuin osasin edes ajatella. Toki kuvia joutuu ottamaan aika paljon, mutta on se sen arvoista. Tuurilla on myös oma osuutensa asiassa, mutta suurempi merkitys on sillä että saa tarkennuksen kohdilleen (siinä meni tovi) ja tottakai sillä että painaa laukaisinta oikeaan aikaan. Vähän väliä kannattaa katsoa millaisia kuvista on tullut, korjata asetuksia tarvittaessa ja/tai poistaa selkeästi epäonnistuneita, koska niitä tulee väkisinkin paljon.

Lankalaukaisin teki helpoksi sekä hedelmänpalan tiputtamisen että kuvan ottamisen samaan aikaan. Kameran oma itselaukaisin ajaa varmasti myös asiansa. Eri juttu onkin, että menikö omenanpala yhtään sinne minne piti, osuiko kuvan otto oikeaan hetkeen tai välähtikö salama ylipäätään ollenkaan.

Kiwi

Water drops

Vettähän ei kai lasketa ruoka-aineeksi, mutten viitsinyt erottaa tätä näistä muista kuvista vaikkei asiayhteys ihan pädekään. Toisaalta, kyllähän vesi on aika olennainen osa ruoanlaittoa…Aaaasinsilta! 😀 Tarkistin, vesikin lasketaan ruoka-aineeksi!

Apple slice

Kuvausasetukset kaikissa loiskahduskuvissa ovat seuraavanlaiset: polttoväli 50mm ( tai oikeastaan 85mm, joka on kyseisen objektiivin kinovastaavuus croppikennoisessa kamerassani), f/7,1, ISO 100, 1/250 sec.

Eli melko pieni aukko, jotta tarkennusalue on riittävä ja nopein mahdollinen suljinaika joka kamerastani lähtee. Lisäksi käytössä oli lisäsalama, lankalaukaisin, iso heijastin ja toki jalusta. Taustana minulla on kaikissa kuvissa rulla mustaa keinonahkaa. Kuvat on otettu illalla ja hämärässä, voisi jopa sanoa että pimeässä käyttäen lähinnä salaman valoa. Totesin sen itselleni parhaaksi tavaksi, ainakin tällaisiin mustalla taustalla oleviin kuviin. Toki olen Lightroomissa vielä säätänyt mustaa mustemmaksi, tarkentanut, lisännyt värikylläisyyttä ja poistanut satunnaisia ylimääräisiä roiskeita joko ilmasta tai taustasta. Aika vähällä käsittelyllä pääsin toisin kuin alunperin luulin, mikä olikin sitten iloinen yllätys!

Huomionarvoista on, että kun tovin loiskauttelee veteen erinäisiä asioita niin lähiympäristö ymmärrettävästi kastuu. Tästä syystä lasini oli pöydällä korokkeen päällä, jonka alla puolestaan oli iso tarjotin vuorattuna talouspaperilla (pyyhe voisi olla näin jälkiviisaana järkevämpi). Vettä lensi kyllä tarjottimen ylikin, mutta onneksi aika vähän. Kamera kannattaa myös pitää riittävän etäisyyden päässä, you know why. 

Ja sitten hiukan ”leivotaan”:

Flours

50mm (kv 85mm), f/5.0, ISO 100, 1/160 sec

Flours and eggs

50mm (kv 85mm), f/5.6, ISO 100, 1/250 sec

Näitäkin kuvia oli hauska ottaa, mutta voitte kuvitella sen sotkun määrän… Jauhopöllähdyskuvat, mikä ihana tekosyy sutata! 😀 No joo… Hauskaa niin kauan kun sitä kestää, jälkien siivoaminen ei enää ihan niin hauskaa.

Käy kurkkaamassa muidenkin haastekuvia täältä!

Rakkaudella, Anna

44 kommenttia artikkeliin ”Ruoalla leikkiminen sallittu

  • Niin onkin juu! Ruoka-aine on ruokan käytettävä elintarvike, ja katsoin Wikipediasta miten määritellään elintarvike: ”Elintarvikkeisiin kuuluu kaikki suun kautta nautittava joka ei ole lääkeainetta. Kasvi- ja eläinkunnan tuotteiden lisäksi elintarvikkeisiin luetaan kuuluvaksi juomavesi ja alkoholi”. Eli läpi meni. 😀 Kiitos!

   Tykkää

 1. Taitavaa työtä. Nostan hattua innollesi 🍎 Keittiösi lienee pienoisessa kaaoksessa. Nämä haasteet ovat joskus siitä kivoja että tulee siivottua, joko kuvien ottoa varten tai kuvaamisen jälkeen. 😀

  Tykkää

  • Kiitos hurjan paljon! Itseasiassa näitä ei ole otettu keittiössä, vaan minulla on erillinen ”valokuvausalttari / ministudio” pirtin nurkassa, joka on pyhitetty tälle touhulle. 🙂 Mutta muuten olet kyllä ihan oikeassa! 😀

   Tykkää

 2. Hei, miltä näyttäisi kun loiskuttelee värikkäitä vesiä sekaisin. Tai vesivärivettä puhtaaseen veteen tai… Yritän keksiä sinulle uusia sotkemisen muotoja 😉

  Tykkää

  • Hmm, kyllä niistä voisi tulla aika kivoja! Silloin kun otin näitä niin kokeilin elintarvikevärillä värjättyä vettä, mutta mustaa taustaa vasten se ei oikein ollut edukseen. Ehkäpä kokeilen siis vaalealla taustalla joskus, kiitos vinkeistä! 😀

   Tykkää

 3. Nuo kuvauskokeilut ovat ihan loistavia ja niin inspiroivia. Leikin vasta suljinajalla ja lumisateella. Ei tosin tullut noin hienoja. Tuo vesileikki pitää testata joku kaunis päivä tai siis yö! Hienoa työtä!

  Tykkää

  • Niin ovatkin! Ainakin silloin kun onnistuvat. 😀 Minä en olekaan lumisadetta tainnut kuvata. Silloin olisi hyvä varmaan olla jonkun katoksen alla.. 🙂 Vaaleaa taustaa vasten kannattaa tosiaan kokeilla valoisaan aikaan, mutta musta tausta tykkää enemmän pimeästä. 😀 Kiitos paljon!

   Tykkää

 4. Wau, tosi hienoja ja tyylikkäitä kuvia! Tässä mielessäni juuri mietin että millaisen järven mahdoit luoda tuolla kuvaushetkellä kun piti läikytellä vettä useamman otoksen verran.. 😀 Kiitos taas kuvausohjeista! Näitä on kiva kokeilla myös itekseen! 🙂

  Tykkää

  • Kiitos hurjan paljon! Haha, no ei se kovin suureksi järveksi ehtinyt kasvaa kun kuivasin sitä aina välillä, mutta ilman sitä se olisi ollut varmaan aikamoinen! 😀 Ja ole hyvä, kiva jos ne innostavat kokeilemaan! 🙂

   Tykkää

 5. Todellakin vallan upeita kuvia! Ja ihana idea, tuli heti mieli kokeilla joskus. Tosin minulta puuttuu tumma tausta, mutta eiköhän sitä jotain keksitä =D.

  Tykkää

 6. Ihan mielettömän hienoja kuvia!

  Itse olen niin alkutekijöissä noitten säätöjen opettelussa, kun ei meinaa millään vanhaan kalloon enää oppi tarttua :D. Aukon ja suljinajan osaan jollain lailla valita tilanteen mukaan, mutta loppu pyyhkii vielä toistaiseksi yli hilseen. Tai ainakaan opittu tieto ei tunnu pysyvän päässä, kun ei niin paljon pysty harjoittelemaan, että siitä tulis edes jossain määrin rutiinia. Tai edes puoliautomaattista. Mutta aina sen kerran, kun onnistuu saamaan kuvan näyttämään samalta, mitä oli nähnyt mielessään, tulee ihan voittajafiilis! Sen avulla kestää taas monta pettymystäkin. (Kaikkein eniten ehkä harmittaa silloin, kun kuva näyttää vielä kameran näytöllä hyvältä, mutta koneella onkin jotain ihan muuta.)

  Ja tunnistan niin ton tunteen, että kun on joku mieluisa kuvausaihe, niin ei niin haittaa, vaikka pitää räjäyttää koko lähiympäristö sen takia 😀

  Tykkää

  • Voi kiitos Annukka, olipas kiva kommentti! 🙂 Tiedätkös, mä niiiin ymmärrän! Itse aloitin vasta syksyllä perehtymään noihin kameran säätöihin kunnolla. Olen aina käyttänyt manuaaliasetuksia, tosin ymmärtämättä niistä mitään sen kummempaa. Pääasia oli että tuli kuvia jotka miellytti omaa silmää edes jotenkuten, kun en osannut muutenkaan toimia. 😀 Kompensoin sitä tiedon puutetta sitten asettelulla ja kuvausaiheilla. Oli myös pitkiä aikoja etten kuvannut yhtään.

   Vinkkinä sulle voisin sanoa, että kannattaa keskittyä yhteen aiheeseen kerrallaan ja opetella se. Aloittaa ihan perusjutuista vaikka ne osittain tuttuja olisivatkin. Minusta tuntuu että löydän vieläkin uusia asioita joka kerta, vaikka olen käynyt niitä samoja juttuja läpi kymmeniä kertoja! 😀 Minun aivoni (tai tuskin kenenkään) eivät rekisteröi niin paljoa informaatiota kerralla, kuin mitä jostain valokuvaussivustoilta helposti saa. Siinä menee vaan pää sekaisin jos yrittää opetella liikaa yhdellä kertaa…Kokemusta on noin sadaltaviideltäkymmeneltätuhannelta kerralta! 😀 Joku valokuvauskirja kannattaa myös olla, niissä asiat on selitetty mun mielestä jotenkin selkeämmin kuin netissä, vaikka netistäkin saa hyviä vinkkejä!

   Summa summarum: step by step, pienistä askelista tulee lopulta maraton! 🙂 Ajalla ei niin väliä. 😀

   Tykkää

 7. Kekseliästä ja hauskaa. Jonkun asian eteen pitää vain jaksaa kokeilla näitä ihania” järjettömiä juttuja ”. Ite joskus kokeillut vedessä jotakin, osumatarkkuus vaihdellut, mutta hauskoja kuvia tullut. Sulla onnistuneet muidenkin katseltavaksi ja ihailtavaksi.Ihania kuvia blogissa muutenkin.

  Tykkää

  • No se on ihan totta! Järjettömyys on välillä enemmän kuin paikallaan. 🙂 Veden kanssa lutraamista täytyisi kyllä useamminkin yrittää ikuistaa, niistä tulee niin hauskoja vaikkei ehkä teknisesti täydellisiä. Kiitos paljon! 🙂

   Tykkää

Kommentoi ❤

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s