Mustaa & Valkoista: Hiljaisuus

Pitkästä aikaa osallistun Nauran auringolle -blogin Mustaa & Valkoista -haasteeseen! Aiheena on siis hiljaisuus. Hiljaisuutta löytyy monestakin eri paikasta tai asiasta. Mustavalkoiset (etenkin vanhat) kuvat ilmentävät minulle hiljaisuutta paremmin kuin värikuvat, joten aihe oli hyvinkin mielenkiintoinen muttei todellakaan mikään helppo. Eilisen surkean sään vuoksi otin ensimmäiset kuvat sisätiloissa ja loput sitten tänään ulkosalla.

Innostuin näistä mustavalkoisista vanhoista valokuvista ja päätin ikuistaa ne uudelleen pirtin pöydällä, mustavalkoisina tietenkin. Alla olevista pienistä pahvisista kuvista osa on setäni mukaan peräisin jopa 1700-luvun puolelta!

img_0832-hdr

33mm, ISO 100, f/3,5 sekä yhdistelmä 1/10, 1/40 ja 0,4 sekunnin valotuksista

Tämä perspektiiviaiheinen valokuva puolestaan on hiukan uudempi, ja se viehättää minua erityisen paljon. Se on vaan niin hieno! En tiedä missä se on kuvattu tai milloin, eikä kuvaajastakaan ole tietoa.

img_0844-hdr

35mm, ISO 100, f/3,5 sekä yhdistelmä 1/4, 1/15 ja 1 sekunnin valotuksista.

Sitten onkin vuorossa hyvin, hyvin hiljainen bussilinja. 🙂 En tiedä minkä aikakauden bussi tämä on ollut, mutta Tampereen kaupungin vaakuna komeilee sen kyljessä. Aika vanha se on, ja karun näköinen. Mustavalkoisissa kuvissa se näyttää jopa melko mielenkiintoiselta. Mitäköhän varten tuulilasien välissä on tuollainen kahva?

img_0931

28mm, ISO 320, f/3,5 ja 1/30 sec

img_0930

18mm, ISO 320, f/3,5 ja 1/30 sec

img_0926

23mm, ISO 320, f/5 ja 1/30 sec

img_0939-hdr

17mm, ISO 250, f/3,5 ja yhdistelmä 1/40, 1/160 ja 1/10 sekunnin valotuksista.

Tämä viimeinen bussikuva on HDR, samoin kuin postauksen kaksi ensimmäistä kuvaa.

Nykyään minulla on hieman erilainen ajatusmaailma ja lähestymistapa mustavalkoisiin kuviin sekä niiden ottamiseen. Tästä kunnia menee J:lle ja häneltä joululahjaksi saadulle Markku Saihan Mustavalkokuvaus ja työnkulku -kirjalle! Aiemmin mustavalkokuvaus on ollut minulle hieman vieras taiteenlaji, mutta tuon kirjan myötä silmäni ovat auenneet mustavalkoisille kuville ihan uudella tavalla. Kaikki aiheet eivät toimi mustavalkoisina, ja nykyään tuleekin mietittyä sekä katseltua maailmaa myös mustavalkoisin silmin.

Lisäksi mustavalkoisten kuvien käsittely on jossain määrin värikuvien käsittelystä eroavaa. Näissä musta ja valkoinen saavat paikoin ”palaa hiukan puhki” toisin kuin värikuvissa (yleisesti ottaen), sillä ne ovat nimenomaan puhtaina ne sävyt joilla voimakkaimmat kontrastit ja tietynlainen ”potku” luodaan kuvaan. Ilman niitä kuva jää vaisuksi.

Olen aikeissa hypätä tulevaisuudessa myös pimiötyöskentelyn pyörteisiin! Isäni on joskus aikoinaan harrastanut valokuvausta ja kehittänyt paljon kuvia itse, joten pimiötarvikkeet ja kaikenlaista muuta vanhempaa välineistöä kuulemma on olemassa. Mustavalkoisten valokuvien itse kehittäminen kiinnostaa kovasti, joten voin jopa luvata että siitäkin tulee vielä joskus juttua tänne blogin puolelle!

Rakkaudella, Anna

 

Mainokset

20 kommenttia artikkeliin ”Mustaa & Valkoista: Hiljaisuus

 1. Wow, täältähän löytyi upea valokuvaus blogi, jään ehdottomasti ”kanavalle” =). En ole tajunnutkaan, että mustavalkoisestakin voi tehdä HDR kuvia… pitää ehdottomasti kokeilla! Mielettömän upeita kuvia ja fiiliksiä niissä. Tämä blogi pitää penkoa ihan perin pohjin =). Ihanaa ja kuvaksellista alkanutta vuotta sinulle.

  Tykkää

  • Voi ihanaa, kiitos! 🙂 En minäkään ole ennen kokeillut, mutta ajattelin että miksipä se syvempi dynamiikka ei niissäkin toimisi ihan yhtä hyvin. Täytyy minunkin vielä koluta sinun blogiasi lisää, kunhan ehdin! 🙂

   Tykkää

 2. Vau miten upeat kuvat, olet todella iskenyt hiljaisuuden ytimeen! Uskomatonta että tuo vanha bussinromu on jätetty luontoon! Mutta ah miten komea kuvauskohde!
  Mustavalkokuvien teko on tosi kivaa -minäkin harrastin sitä nuorempana ja olisi kiva päästä taas pimiöön…

  Tykkää

 3. Tuo bussi on upea, rapistumisen estetiikka viehättä minua aina.

  Pimiö…nostalgista, siellähän siä muinoin tuli aikaa vietettyä, kiehtovaa kyllä!

  Tykkää

  • Samoin, niin minuakin! Siinä on ”sitä jotain”… Täytyy todellakin päästä kokeilemaan myös sitä kehittämistä, jotta oma ymmärrys valokuvaamisesta laajenee. Joskus kakarana tuli filmikameralla kuvattua aika lailla. Se, että tuliko niistä mitään julkaisukelpoista onkin sitten toinen juttu… 😀 Oma taiteenlajinsa sekin!

   Liked by 1 henkilö

 4. Todella hienoja kuvia! Ajokki-parkaa vaan tuli vähän surku, kun on joutunut hyljätyksi. Ainut, mikä näyttää siltä, että on myöhemmin uudistettu, on se mystinen kahva. Oliskohan siinä voinut roikkua, jos ei mahdu kyytiin :).

  Tykkää

  • Kiitos paljon! 🙂 Niin, onhan se tosi sympaattinen vempele. Sen tarinaa en tiedä, mutta sen voisi vaikka huvikseen selvittää. Mietin myös, että onko se ihan vaan hurjapäille tarkoitettu vai niille joilla ei ole varaa maksaa lippua… 😀

   Tykkää

 5. HDR kuva puhaltaa mustavalkokuviin hengen, valon ja kontrastin.
  Tämä haasteen myötä olen alkanut Minäkin koukuttua mustavalkokuvaan.

  Hienoja kuvia!

  Tykkää

Kommentti ilahduttaa aina ❤

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s