Tähtitaivaan alla

Vuoden 2017 ensimmäiset hetket vietin ulkona kameran takana hääräillessä. Ääretöntä tähtitaivasta katsellessa ja järven jään ulvomista kuunnellessa tuntee kyllä oman pienuutensa tässä maailmassa. Siinä oli jotain maagista, ja se oli mitä mahtavin aloitus tälle vuodelle. Aion kyllä kokeilla tähtien kuvaamista toistekin!

img_0308

Hiukan ennen keskiyötä siirryimme porukalla rantaan ampumaan raketteja, joita alunperin menin siis kuvaamaan. Kun raketit oli ammuttu, päätin jäädä vielä hetkeksi kokeilemaan onneani tähtikuvauksen kanssa. Kyllä kannatti! Ensimmäiset kelvolliset tähtitaivaskuvani kokivat päivänvalon ja bonuksena revontuletkin paistattelivat kameran näytöllä pitkän valotusajan ansiosta. Paljaalla silmällä ne näkyivät vain todella haaleina vaaleampina alueina taivaanrannassa, mutta 15-20 sekunnin valotusajan aikana kamera ehtii hyvin keräämään valoa kennolle, jolloin revontuletkin näkyvät selkeämmin.

img_0305img_0282

Kuvat on siis otettu rannasta talon takaa. Alkuun olin kameran kanssa pienellä peltokaistaleella talon ja järven välissä, josta raketteja oli parempi kuvata. Se oli kirjaimellisesti kyntöpeltoa, ja kolmijalan kanssa sai hiukan taiteilla pilkkopimeässä puuskittaisen tuulen vaikeuttaessa tilannetta entisestään. Myöhemmin tähtiä kuvatessa ymmärsin siirtyä alemmas ihan rannan tuntumaan, jossa kuvaaminen oli jo helpompaa.

img_0266

Aiemmin ei ole tullut tähtiä kuvattua, kun riittävän laajakulmainen ja valovoimainen objektiivi on puuttunut valikoimista. Nyt on toisin, sillä Sigman 17-50 f2.8 toimi oikein kivasti tässä(kin) hommassa. Toki kuvissa oli kohinaa aika paljon (niin kuin tähtikuvissa kai aina on), ja on vieläkin vähän. Sitä olisi voinut tulla vähemmänkin jos olisin laskenut ISO arvoa kuvaushetkellä vielä lisää, mutta olin kai niin täpinöissäni etten sitä tajunnut tehdä. 😀 Nyt se oli siellä 1000 paikkeilla. Täytyy seuraavalla kerralla kokeilla kuinka alas sen voi laskea ilman että kuvat menevät ihan tukkoon.

Nyt on kai tulossa kovien pakkasten myötä myös selkeitä öitä, jolloin tähtiä ja jopa niitä revontulia on hyvä bongailla. Tosin isot miinuslukemat lämpömittarissa tuovat oman lisähaasteensa kuvaamiseen… Minulla taisikin käydä ensikertalaisen tuuri, kun yö oli suhteellisen lämmin eikä pakkasta ollut muutamaa astetta enempää.

img_0296img_0294

Tässä viimeisessä kuvassa näkyy Tampereen valosaastetta. Ihan mukavan säväyksen sekin silti tuo, vaikka tähtikuvaajat sitä kai yleensä välttelevätkin (tai sen käsityksen olen saanut). Toivottavasti seuraava kerta olisi vähän vähemmän tuulinen, jotta puutkin näkyisivät tarkempina. Epätarkkuus johtuu toki myös kohinanpoistosta, mutta suurin syyllinen oli kuitenkin tuuli. Summa summarum, tämä oli kivaa. En malta odottaa seuraavaa kertaa!

Rakkaudella, Anna

15 kommenttia artikkeliin ”Tähtitaivaan alla

 1. Katselen joskus ilokseni Ursan Taivaanvahti sivuilta kivoja tähti- ja revontulikuvia. Hienoja reposkuviakin sinä olet ottanut!

  Tykkää

   • Hei, saako tilata? Ota muutama kuukuvakin meille kuuhulluille. Tavallisella kiikarillakin näkee kuun pinnalla kraatereita yms. En tiedä miten niitä saa kuvattua, mutta kuutamomaisemia varmaan ainakin saa kivoja kun on pelit ja vehkeet 🙂

    Tykkää

   • Hmm, luulisin että täytyy olla hiukan zoomia että saa kraatereita kunnolla näkyviin. Mutta toisaalta, en ole sen ihmeemmin kuuta vielä kuvannutkaan eli en ole varma. Otan haasteen vastaan, ehkä keksin jonkin keinon jolla saan sen toteutettua! 🙂

    Tykkää

 2. Todella upeita kuvia! Viitseliäisyyden puute on vaivannut silloin harvoin kuin revontulia on näkynyt eikä ole tullut lähdettyä kameran kanssa pihalle. Jännä kyllä miten taivas näyttää valokuvattuna mielenkiintoisemmalle kuin mitä se on silmällä katsottuna.

  Tykkää

  • Kiitoksia paljon! No sepä se, useimmiten sitä vaan jää mieluummin sisälle lämpimään kuin lähtee ulos yöllä tai myöhään illalla. Tai sitten kun viitsisi lähteä niin ei yleensä ole kamera saatavilla. 😀 Ja yhdyn kyllä viimeiseen lauseeseenkin! Pitkä valotusaika tekee ihan ihme juttuja. 🙂

   Tykkää

Kommentoi ❤

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s