Kunnostusprojekti: Billnäs-tuoli osa 2

IMG_9761

Tänään sain vihdoin tehtyä tuolia hiukan eteenpäin isäni opastuksella, kun hänelläkin sattui olemaan hiukan aikaa sadepäivän takia. Nyt kun tuoli oli osiin purettuna, niin seuraava vaihe oli opetella siklin käyttöä. En ollut koskaan kuullutkaan moisesta, mutta isäni vakuutti sen olevan ylivoimainen vanhojen lakkapintojen ja liimatahrojen poistoon. Se on metallinen levy jonka terotetuilla reunoilla kaavitaan reilun 45 asteen kulmassa lakka pois. Se myös jättää puun pinnan sileäksi toisin kuin hiomakone tai hiekkapaperi, joilla myös työmäärä on paljon isompi. Ensin poistettiin vanhat liimat lohjenneista puupinnoista istuinosassa.

IMG_3812

Sen jälkeen mitattiin oikeat kohdat ja jyrsittiin kolot ”piskettejä” varten, jotka ovat kuin pieniä puisia keksejä. Ne helpottavat liimauksen onnistumista eivätkä liimattavat kappaleet liiku ainakaan pystysuunnassa, sekä tekevät siitä kestävämmän. Minäkin käytin ensimmäistä kertaa jyrsintä, eikä se kovin vaikeaa ollut. Säädöt pitää tosin laittaa tarkasti jotta lopputuloksesta tulee mahdollisimman kestävä.

Tämän jälkeen sahattiin pistosahalla liimausta helpottavat puupalat kumpaankin reunaan, joiden muoto myötäilee istuinosan muotoa joka on vino ja kulmista pyöreä. Ilman näitä kappaleita liimaaminen olisi taas hankalampaa saada tehtyä kunnolla, eikä näin myöskään jää liimattavaan puuhun puristimista jälkiä.

Sitten soviteltiin kaikki paikoilleen, haettiin sopivat puristimet ja alettiin levittämään liimaa. Jokainen kolo piti täyttää liimalla että se oikein pursuaa ulos, ja pisketit naputella vasaralla perille asti koloihin ettei sinne jää rakoja. Ne hiukan heikentäisivät liimauksen kestävyyttä vaikka siellä nuo apupalat onkin paikoillaan. Tuoli on tehty tammesta, joka on todella kova ja rasvainen puulaji. Tammeen tehtyjen liimausten kuivuminen vie ainakin päivän, kun esimerkiksi jollain huokoisemmalla ja pehmeämmällä puulla kuten männyllä riittävä kuivumisaika on puolesta tunnista tuntiin. Sitten laitettiin puristimet kiinni ja pyyhittiin ylimääräiset liimat pois märällä pyyhkeellä.

Kun liimaus oli saatu tehtyä, oli aika opetella lisää siklin käyttöä ja poistaa jalkapaloista vanhat lakat. Ei se ihan helppoa ollut ja taisin välillä raaputella vähän liikaakin ja ehkä väärin kun pinta ei ollut niin sileä kun iskän tekemässä, mutta tekemällä oppii. Tässä samalla oppii hyvin myös kärsivällisyyttä, jota puutöissä tarvitaan ja jota minulla ei juurikaan ole… Alhaalla vasemmalla näkyy puhdistettu puupinta ja oikealla siklin teroitus pienellä viilalla. Tosin viilasta pidetään kaksin käsin kiinni ja suorassa viilataan, jotta reunoista tulee terävät.

Sitten kun istuinosan liimaus on kuivunut, niin siitäkin raaputellaan lakat pois. Nyt kuitenkin täytyy odotella huomiseen ennen kuin voi juuri mitään muuta tehdä.

Tässä on aika hienon näköistä kanadalaista loimutammea. Tämä varmaan olisi lakattuna ja sahattuna pintana tosi kauniin näköinen, kun se nytkin jo kimaltelee ja loimuaa noin kivasti.

IMG_3832

Terkuin, Anna

/ My Billnäs chair project is getting forward! The seat has been glued together and old lacquer is mostly removed for a new coat. I’ll tell you when the next stage has been done! 🙂

Mainokset

Kommentti ilahduttaa aina ❤

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s